zuurkool makenOp veler verzoek: zuurkool maken! In de 5 jaar dat Zuurkool.com live is, heeft er nog geen enkele keer een lekker zuurkool recept op gestaan. Dit tot groot ongenoegen van veel huisvrouwen. Geen nood! Hier gaan we binnenkort verandering in brengen. Daarom beginnen we met de basis: hoe kun je zelf zuurkool maken?
Eenmaal de zuurkool gemaakt, kan je er alle kanten mee op. Stampotten, (oven)schotels, op de Surinaamse-, Duitse- of Hongaarse manier, met spek, saucijzen, gehakt of zalm.

Zelf zuurkool maken

Deze proef kun je heel goed thuis uitvoeren. Het proces van zuurkool maken duurt ongeveer zes weken.

Veiligheid: Je moet je eigengemaakt product niet opeten. Je kunt met dit recept wel degelijk eetbare zuurkool maken, maar daarvoor moet je wel tests doen die niet in dit practicum staan vermeld.

Benodigdheden:

• Groene- of wittekool
• Afsluitbaar glas, pot of erlenmeyer
• Deksel of stop
• Marker, sticker of papiertje
• Schaar
• Vuilniszak
• Scherp mesje
• Snijplank
• Bekerglas of kom
• Zout zonder jodide (geen Jozo-zout)
• Theelepel
• Maatcilinder 100 mL
• Water
• Steen

Werkplan

De uitvoering hieronder beschrijft de normale manier om zuurkool te maken.

Werkwijze

• Label je glas, pot of erlenmeyer. Gebruik hiervoor een marker, sticker of een papiertje. Noteer ook de datum.

• Knip een vorm uit een stuk vuilniszak die de kool kan afdekken in je glas.

• Verwijder beschadigde en/of vieze onderdelen en de witte kern van de kool.

• Snijd op een snijplank je koolbladeren tot stukjes van maximaal 1-2 millimeter dikte (ongeveer de dikte van een 20 cent munt. Zorg dat je in totaal ongeveer tot één theekopje komt.

• Breng je versnipperde kool over in het bekerglas of de kom.

• Strooi kleine theelepel zout (zonder jodide) over de kool.

• Kneed de kool en het zout goed samen met schone handen. Zorg dat er wat sap vrijkomt.

• Breng de geknede kool over in een glas, pot of erlenmeyer. Plaats je plastic vormpje (van de vuilniszak) op de kool en druk de kool goed aan. Laat het vormpje op de kool liggen.

• Voeg 75 mL water toe.

• Leg een steen of ander schoon gewicht op het plastic vormpje

• Sluit het glas losjes af met een deksel (of de erlenmeyer met een stop)

• Laat het glas bij kamertemperatuur (20-25°C), buiten direct zonlicht, staan voor vier tot zes weken.

• Als er een beetje kool naar boven drijft of als er een beetje schimmel ontstaat, verwijder je dit met schone handen en plaats je de deksel terug.